25 Mayıs 2013 Cumartesi

Sarma tütün Zararlımı?Sİgaramı Yoksa tütünmü Zararlı? Tütün ve açık tütün neden Zararlı?

Türkiye'de zamlardan etkilenerek açık tütüne yönelen sigara tiryakilerini başka sorunlar bekliyor.
Sigaraya yapılan zamla birlikte açık tütün satışlarında adete patlama yaşanırken, köşe başlarında satışı yapılan tütünler artık yeni açılan dükkanlarda satılmaya başlandı. Özellikle filtresiz sarma sigara içenleri daha yüksek nikotin ve katrana maruz kalması nedeniyle önemli sağlık sorunları bekliyor. Halk Sağlığı Doktoru Mete Bayburtlu, filtresiz içilen sigarada partikül, nikotin, yabancı madde oranlarının daha yüksek olduğunu söyledi. Bu anlamda filtresiz sarma tütün kullanarak sigara içenlerin kansere
yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Bayburtlu, sigara tiryakilerini uyardı.

Tokat Sigara Fabrikası'nda 20 yıl işçi olarak çalışıp emekli olan Mucit Vahdet Dirim ise sigaraya karşı yürütülen kampanyaların açık tütün satışı nedeniyle sekteye uğradığını ileri sürdü. Nereden geldiği belli olmayan kıyılmış tütün ve sigara kağıtlarının imalat aşamasının önemli olduğunu belirten Dirim, "Sigara kağıdı ne kadar incelirse o kadar kimyasal karışır. Ayrıca piyasada kontrollü olarak satılan sigaraların filtrelerinde nikotin delikleri var. Sigara dumanını çekerken dışarıdan havada çekiyorsunuz içinize ve bir karışım oluyor ve daha az zarara maruz kalıyorsunuz. Bu filtresiz sigaralarda mümkün değil. Direk dumanı soluyarak daha fazla zarara maruz kalıyorsunuz" dedi.

Dirim, ayrıca sigaraya yapılan zamlar, sigara paketleri üzerindeki fotoğraflı uyarılar ile kapalı alanlarda uygulanan yasaklara paralel olarak açık tütün satışlarında da denetim mekanizması kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder